Dabīgās pārtikas krāsvielas

Krāsvielu pielietojums ir atkarīgs no tās izmaiņām sezonas (piens) vai arī pārstrādes procesa (dārzeņi) rezultātā, un protams, lai veidotu plašu produktu sortimentu (konfektes, limonādes).

Veicot zinātniskos pētījumus tika attīstītas mikrokapsulētās jeb tā saucamās MICRO-CAPTM krāsvielas. Tās ietver tādas krāsvielas kā annatto, turmeric, carmine un paprika. Šīs krāsvielas nodrošina gaismas un karstuma izturību daudzos pārtikas produktos.

Ar šim krāsvielām pārtikas produktos var iegūt jebkuru toni, pēc ražotāja vēlmes.

Ikviena nokrāsa no dzeltenas līdz oranžai

Turmeric
Turmeric krāsvielu iegūst no turmerika koka saknēm, Curcuma longa, tās pieder pie ingvera dzimtas. Šo krāsvielu pielieto visdažādāko piena produktu, maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanā, dažāda veida mērcēs, majonēzēs, zivju produktos, kā arī citos pārtikas produktos ar ūdens fāzi. Nokrāsa ir spilgti zaļi dzeltena un tai piemīt lieliska karstumizturība un stabilitāte pie dažādām pH vērtībam. Kombinējot Turmeric un Annato krāsvielas var iegūt vēl plašāku dzeltenās krāsas toņu paleti.

Carthamus
Carthamus krāsvielu iegūst no safrāna. To plaši pielieto konditorejas rūpniecībā, piena produktu ražošanā, dažādu mērču, desertu un dzērienu pagatavošanai. Šīs krāsvielas pielietošana ir ļoti izdevīga, jo tā ir gaimas stabila un tādēļ nav svarīgi, kādā tarā produkts tiks uzglabāts. Carthamus krāsviela produktam piedod no dzeltenas līdz spilgti zaļgani dzeltenai krāsai.

Annato
Krāsvielu iegūst ekstrakcijas ceļā no Bixa orellana koka sēklām, to plaši pielieto krāsu akcentēšanai piena produktos. Annato krāsviela īpaši piemērota siera, gaļas un zivs produktiem, jo tā veido kompleksu ar olbaltumvielām, līdz ar to ir ļoti stabila. Dienvidamerikā Annato krāsvielu pielieto kā garšvielu gaļas produktu un dažādu uzkožamo ražošanā. Šī krāsviela var piedot ļoti dažādus toņus atkarībā no devas, sākot ar gaiši oranži dzeltenu līdz pat tumši oranži sarkanīgai. Tai piemīt laba gaismas un karstumizturība, kā arī stabilitāte pie dažādiem pH.

Xanthoplyll
Krāsvielu iegūst ekstrakcijas ceļā no Lucerna un Marigold augiem. To veiksmīgi var pielietot tādu produktu kā sulu, mērču, zupu un kūku ražošanā, tā piedod spilgti dzeltenu krāsu. Gaismas un karstumizturība ir ļoti laba, tā ir arī noturīga pie dažādām pH vērtībām. Xanthophyll iesaka pielietot kombinācijā ar papriku, līdz ar to veiksmīgi var iegūt olas dzeltenuma nokrāsu.

Beta - carotene
Krāsvielu iegūst ekstrakcijas ceļā no burkāniem vai aļģēm. Piedāvājam visu veidu Beta-carotene krāsvielas. Šīs krāsvielas pielietojums ir visplašākais, ieskaitot konditorejas, dzērienu un citu produktu ražošanu. Beta-carotene krāsvielai piemīt vidēja gaismas un karstuma izturība. Pielietojot jāpievērš uzmanība produkta pH vērtībai, jo no tās atkarīgs krāsas tonis. Beta-carotene piedot krāsu sākot no gaiši dzeltenas līdz pat oranžai nokrāsai, tas atkarīgs no lietotās koncentrācijas. Tā satur provitamīnu A.

Paprika oleoresin / pulverveida paprika
Paprika ir plaši pazīstama kā oranžīgas krāsas garšviela, kura iegūta ekstrakcijas ceļā. Papriku var pielietot dažādos pārtikas produktos, piemēram, kečupu, tomātu mērču, zupu, desu un zivju izstrādājumiem. Krāsa var būt no oranžas līdz sarkanai, atkarībā no devas. Paprikai piemīt laba gaismas un karstumizturība, tā ir stabila pie dažādām pH vērtībām.

Visi paletes toņi no gaiši rozā līdz sarkanai

Red beet
Krāsvielu iegūst no izspiestas un pasterizētas biešu sulas, to pielieto tādiem produktiem kā jogurtam, saldējumam, dažādām mērcēm, kā arī citiem pārtikas produktiem ar ūdens fāzi. Ar šo krāsvielu var iegūt toņus no sarkanas līdz sarkanai ar zilu nokrāsu, atkarībā no pielietojuma un tehnoloģijas. Tās gaismas un karstumizturība ir vidēji stabila, tā ir atkarīga no pielietojuma.

Anthocyanin
Krāsvielu iegūst ekstrakcijas ceļā no dažādiem augļiem un vīnogām. Īpaši ieteicams to pielietot dažādiem dzērieniem, liķieriem, želejām un džemiem. Iegūstamā nokrāsa ir no aveņu sarkanas pie pH 4 līdz pat melleņu sarkanam pie pH 5. Gaismas un karstumizturība ir laba, tomēr tā ir atkarīga no pielietojuma. Neo piedāvā dažādus šīs krāsas veidus.

Cochineal / Carmine
Krāsvielu iegūst no insekta Dactylopius coccus, ko kultivē Dienvidamerikā. To var pielietot produktiem ar zemu pH, kā arī konditorejas izstrādājumiem, liķieriem, piena produktiem. Ar cochineal/carmine var iegūt nokrāsu no oranžas līdz sarkanai. Tai ir lieliska gaismas un karstumizturība.

Dabīgi zaļās krāsas

Chlorophyll
Krāsvielu iegūst no zāles, kā arī citiem augiem, piemēram, no spinātiem. Chlorophyll krāsvielu pielieto saldējumam, liķieriem, želejām un konditorejas izstrādājumiem, kā arī sieru iekrāsošanai. Atkarībā no koncentrācijas šī krāsa piedod no gaiši līdz tumši zaļai nokrāsai.

Chlorophyll - Turmeric
Maisījums no Chlorophyll un Turmeric krāsvielām dažādās attiecībās uzlabo tumši dzelteni zaļo nokrāsu. Pēc patērētāja pieprasījuma iespējams izgatavot jebkuru šo krāsvielu attiecību un tā paredzēta tādiem produktiem kā saldējums, dažādi deserti un konditorejas izstrādājumi.

Melns un brūns - pilnīgi visu toņu palete

Malt
Krāsvielu iegūst no grauzdēta miežu iesala, tā piedod nelielu aromātu un tumši brūnu krāsu. Veidojot maisījumus ar Annato krāsvielu iespējams iegūt toņus līdz pat zeltīti brūnganam. Malt krāsvielu iesaka pielietot alus, liķieru, maizes un konditorejas un gaļas rūpniecībā. Šai krāsvielai piemīt brīnišķīga gaismas, karstumizturība un stabilitāte pie dažādiem pH.

Caramel
Caramel ir viena no visvairāk pielietotām krāsvielām pārtikā, to iegūst no grauzdēta cukura un to var plaši pielietot pārtikas produktiem. Šī krāsviela piedod silti brūnu nokrāsu un tai piemīt brīnišķīga gaismas, karstuma un pH stabilitāte.

Carbo Vegetabilis
Krāsvielu iegūst karbonizācijas procesā no dažādiem dārzeņiem Carbo Vegetablis ir ūdenī nešķīstoša, tā ir ļoti efektīva krāsviela liķieriem, kā arī konditorejas rūpniecībai. Nokrāsu var iegūt no pelēkas līdz melnai, atkarībā no koncentrācijas. Gaismas un karstuma izturība ir lieliska.

 

Vairāk informācijas par konkrētiem produktiem pieejama pie mūsu tirdzniecības menedžera: Lauras Roķes.